Sunday 8 August 2010

Kurczak na słodko-ostro

Składniki:

  • filety z piersi kurczaka
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • dwa ząbki czosnku
  • mała puszka ananasa
  • spora garść orzechów nerkowca
  • mała puszka pędów bambusa
  • opcjonalnie: kilka jadalnych kasztanów z puszki
  • chilli w płatkach

Orzechy prażymy przez chwilę na patelni na niewielkiej ilości oliwy, aż się zbrązowią, dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i czekamy, aż się podsmaży. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, potem dodajemy odsączonego i pokrojonego ananasa, pędy bambusa i ewentualnie kasztany. Zalewamy mleczkiem kokosowym i pozwalamy się pogotować przez kilka-kilkanaście minut. Doprawiamy solą i płatkami chilli - całość ma być dość wyraźnie słodka od kokosa, ananasa i orzechów, ale z wyraźnym umph! od chilli i czosnku. Podajemy z ryżem. Można dodać więcej mleczka kokosowego - wtedy powstanie gęsta zupa, którą też możemy podać z ryżem.

No comments:

Post a Comment