Tuesday 3 August 2010

Risotto z dyni i roladki z pesto

 
Posted by Picasa

Nowe wcielenie May Contain Nuts debiutuje przepisem na pyszne risotto z dyni. Dla osób nie przyjmujących do wiadomości możliwości spożycia obiadu bez mięska, można podać jako dodatek kurczakowe roladki z pesto.
Najpierw risotto.

Składniki:
  • średnie warzywko dyniowate: w moim przypadku był to butternut squash
  • 300g ryżu arborio
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • masło (2 łyżki)
  • litr bulionu
  • parmezan
Dynię kroimy na kawałki i pestkujemy. Nie musimy obierać (yeah!). Układamy w formie do pieczenia, skrapiamy obficie oliwą, solimy i pieprzymy. Do formy wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika (200C) na ok. 20-30 minut - aż będzie mięciutkie i zarumienione.

Upieczoną dynię wydłubujemy łyżką ze skóry, wyjmujemy spalony czosnek, a resztkę oliwy z formy wlewamy do miski z dynią. Dynię rozgniatamy niedbale widelcem, nie przejmując się, że zostają kawałki.

Na dużej patelni lub w dobrym woku rozgrzewamy masło i trochę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulkę, aż zmięknie. Wsypujemy ryż i podsmażamy przez minutę na tłuszczu, cały czas mieszając - tak by ryż był obtoczony w masełku. W tym miejscu można dodać kieliszek białego wina i poczekać, aż wsiąknie w ryż.

Teraz risotto: dolewamy stopniowo bulionik i mieszamy, aż wsiąknie w ryż. I tak do końca bulionu, aż ryż będzie lekkopółmiękki :) Wrzucamy dynię i sporą garść parmezanu, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.

Roladki z pesto dla mięsożerców robimy z cienkich kawałków piersi z kurczaka, które smarujemy czarnym pesto, zwijamy, spinamy wykałaczką i traktujemy piekarnikiem.

No comments:

Post a Comment