Inspirowane. Zmodyfikowane z braku niektórych składników.
Składniki:
- dwie małe cukinie
- 400 g szpinaku
- ząbek czosnku (bo szpinak bez czosnku to jakieś nieporozumienie)
- 9 płatów lasagne
- 2 żółtka
- 2/3 kubka śmietany
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- małe opakowanie koziego sera
- sól, pieprz, oliwa
Płaty lasagne gotujemy 2-3 minuty we wrzątku, wykładamy na ściereczkę. Podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku i zaraz wrzucamy na patelnię szpinak - na kilka minut, by zwiądł. Dodajemy ćwierć kubka śmietany. Cukinię kroimy 3-4 mm plasterki. Ser kruszymy. Resztę śmietany mieszamy z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Formę smarujemy oliwą, wykładamy pierwszą warstwę lasagne. Skrapiamy oliwą, wykładamy 1/3 szpinaku, 1/3 cukinii i 1/2 sera. Powtarzamy. Na wierzchu układamy cukinię, na niej szpinak, polewamy śmietanową mieszanką, posypujemy parmezanem. Zapiekamy ok. 20-25 minut.
No comments:
Post a Comment